Nevestele vor fi udate în comuna Hodac în a doua zi de Rusalii

Nevestele vor fi udate în comuna Hodac în a doua zi de Rusalii

Iubitorii de tradiții sunt așteptați luni, 5 iunie, în a doua zi de Rusalii, în localitățile Hodac și Toaca pentru a duce mai departe tradiția despre care s-a aflat în lumea largă.

Voia bună va fi asigurată de ansambluri folclorice de pe Valea Gurghiului, din comunele Hodac, Ibănești și Solovăstru și nu numai, iar îndrăgiții artiști Leontina Pop, Doru Pop și Florina Oprea ne vor încânta cu piesele lor în care cântă despre această tradiție atât de frumoasă de pe Valea Gurghiului, comuna Hodac, unică în lume dealtfel. Alături de ei, vor urca pe scenă Denisa Gliga, Daiana Suceava, Ilinca Nastasia Farcaș, Laura Sand, dar organizatorii nu se vor opri aici, ei promit multe surprize muzicale pe care le veți descoperi la fața locului.

Finalul evenimentului e cel mai așteptat de participanți, deoarece atunci nevestele sunt băgate în apa Gurghiului.

Jocul tradițional, urmat de Udatul Nevestelor, se va desfășura la Podul Hodacului. În joc intră nevestele care s-au măritat în anul care s-a încheiat. „Tradiția spune că nevasta își caută jucăuș care să o joace în jocul de dinaintea udatului. Alaiul se îndreaptă spre râul Gurghiu, iar la comanda „În apă cu ele!”, partenerii de joc a tinerelor neveste le iau în brațe și le aruncă în apa Gurghiului. În acest moment, soții intervin și se târguiesc pentru a-și salva soțiile. După târg, datornicii, adică soții, își plătesc datoria față de partenerul de joc al soțiilor și se petrec până noaptea târziu” a menționat Ana Lucreția Farcaș, consilier local al comunei Hodac.

 

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*