Marius Pașcan, deputat PMP Mureș: Când va fi pus în funcțiune barajul de la Răstolița?

Marius Pașcan, deputat PMP Mureș: Când va fi pus în funcțiune barajul de la Răstolița?

 

Deputatul Partidului Mișcarea Populară Mureș, Marius Pașcan, a adresat în această săptămână o interpelare Guvernului României, d-lui prim-ministru Sorin Grindeanu, având ca temă „Amenajarea Hidroenergetică Răstolița” . În document se arată că cel mai important obiectiv de investiții al județului Mureș, „Amenajarea Hidroenergetică Răstolița” este abandonat din anul 2012, deși în acel an, conform proiectului, urma să fie pus în funcțiune la o primă capacitate. Marius Pașcan a adresat interpelări repetate guvernelor anterioare pe această temă fără vreun rezultat, iar din anul 2012 investiția se află în conservare.

„Amenajarea hidroenergetică Răstolița, din județul Mureș, este singura amenajare cu acest specific, aflată în lucru la ora actuală în România. Dacă ar fi avut parte de continuarea finanțărilor, investiția ar fi putut fi pusă în funcțiune, la o primă capacitate, încă din toamna anului 2012. La data respectivă, lucrările erau foarte avansate: agregatele procurate în proporție de 90%, dar instalate doar în proporție de 60%. Lucrarea a fost mai apoi sistată, cca 300 de muncitori specialiști în domeniu concediați, iar între timp, beneficiarul lucrării – S.C. Hidroelectrica S.A.  – a intrat în insolvență. Pentru punerea în funcțiune a barajului la o primă capacitate, urmau să fie expropriate 210 hectare de teren, din care 152 ha se află în proprietatea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, 12 hectare la proprietari privați – persoane fizice, composesorate, dar și primării, 5 ha teren domeniu public la Apele Române, dar şi 24 de ha teren deținut de Hidroelectrica.

Finalizarea obiectivului de investiţii „Amenajarea Hidroenergetică Răstolița” este necesară şi oportună din perspectiva contribuției sale directe la realizarea obiectivelor, naţionale, regionale şi locale în domeniul politicilor de energie şi mediu, în acord cu respectarea principiilor dezvoltării durabile, corespunzător Strategiei de valorificare a resurselor regenerabile în România.

Deși s-a promis, pe cale oficială, punerea în funcțiune a AHE Răstolița încă din trimestrul IV 2013, absolut de neînțeles, din câte știu actul normativ privind exproprierea celor 210 ha de teren necesare nu a fost nici până astăzi promulgat. Ce să înțelegem din această tergiversare sau nepăsare, cu atât mai mult cu cât, în mod oficial, nu se mai face vorbire despre finalizarea acestei importante investiții?! Poate se așteaptă degradarea irevocabilă a lucrărilor efectuate, având în vedere că, la acest stadiu de execuție, nu mai poate fi vorba de conservare, nici  de alocarea de resurse necesare în acest sens” a declarat Marius Pașcan pentru Glasul Văilor.

Deputatul PMP i-a solicitat prim-ministrului Grindeanu să-l  informeze concret care este strategia asumată de Guvern pentru acest obiectiv de investiții și termenele preconizate pentru punerea sa în funcțiune.

 

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*