Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor, „Pe Gurghiu în jos şi-n sus”, o reuşită

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Pe Gurghiu în jos şi-n sus” s-a bucurat de un real succes. Timp de două zile, localitatea Hodac a fost gazda a numeroase ansambluri şi interpreţi de muzică populară, atât din ţară, cât şi de peste hotare, care au împărtăşit cu publicul prezent, o fărâmă din tradiţiile specifice locului de unde provin. Organizatori ai evenimentului au fost Primăria Comunei Hodac şi Consiliul Judeţean Mureş, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Moştenitorii Hodacului” şi Asociaţia „Friends Forever” din Tîrgu Mureş, ce şi-au propus să aducă la Podul Hodacului, locul în care s-a desfăşurat festivalul, cât mai multă tradiţie şi cultură populară.  Tradiţia dansurilor populare din Serbia, prezentată de Ansamblul „Dolovo”, precum și de Ansamblul Asociației Vlahilor din Bulgaria, „Cvetovi”, din Macedonia, „Lăzărelul” și „Speranța” din Republica Moldova au reprezentat momente de autenticitate pe scena festivalului. România nu s-a lăsat mai prejos, țara noastră fiind prezentă la Festivalul Internațional de Folclor „Pe Gurghiu în jos și-n sus” cu Ansamblul „Plaiuri Someșene” din Maramureș, „Luminițe Dobrogene” din Constanța, „Dor de pe Câmpie” din Bistriţa, „Tradiții Arădene” din Arad și Ansamblul „Bilcuța” din Suceava. Județul Mureș a fost reprezentat cu mândrie de Ansamblurile din Toaca și Glăjărie, „Moștenitorii Hodacului”, „Dor Solovăstrean” și „Ibășteana”. Programul pregătit de invitați, prin momentele de joc și tradiție, au atras atenţia iubitorilor de obiceiuri şi folclor autentic de pe Valea Gurghiului.
„Această primă ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor este o foarte mare reuşită pentru noi şi ne bucurăm că am reuşit să aducem pe Valea Gurghiului, la Hodac, tradiţia şi folclorul mai multor regiuni din ţară, precum Maramureş, Bistriţa, dar şi de peste hotare, din Serbia, Bulgaria sau Macedonia” a declarat Ioan Farcaş, primarul comunei Hodac.
Bogăţia tradiţiilor, frumuseţea folclorului de pe Valea Gurghiului, precum şi dragostea locuitorilor pentru tot ceea ce înseamnă identitatea culturală românească,  a fost sâmburele care a dus la dorinţa de a dezvolta la Hodac un astfel de festival.
„Mulţumesc tuturor invitaţilor, care au răspuns prezent la această primă ediţie şi-mi doresc ca pe viitor, festivalul să capete amploare, devenind o emblemă de tradiţie şi folclor pentru localitatea noastră” a declarat Anişoara Lucreţia Farcaş, organizatorul festivalului. Toţi cei prezenţi la eveniment, au fost răsplătiţi de către organizatori atât cu diplome de participare, cât şi cu Trofeul Festivalului, oferit fiecărui participant.
Reuşita de la această primă ediţie i-a făcut pe organizatori să-şi dorească o continuitate benefică în ceea ce priveşte păstrarea tradiţiei şi identităţii arhaice.

13936816_246163315782126_24671100_n 13933290_246163252448799_925170563_n 13900842_246163282448796_1580845297_n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*