Comuna Ibănești, între primele clasate din județ pentru obținerea fondurilor europene

Dan Vasile Dumitru a reușit să conducă frâiele comunei Ibănești 4 mandate. În cei 16 ani petrecuți în administrație, a realizat proiecte mărețe pentru Ibănești, dar și pentru Valea Gurghiului, prin determinarea sa în a organiza un festival al tradițiilor, ajuns în acest an la ediția a XI-a.  

Rep.: Care sunt principalele investiții făcute pentru cetățenii comunei?
Dan Vasile Dumitru: Cea mai importantă realizare este alimentarea cu apă a comunei, canalizarea și începutul asfaltărilor din comună. Organizarea Festivalului Văii Gurghiului este un alt proiect important pentru comuna noastră, pentru întreaga Vale a Gurghiului, pentru că am avut un factor determinant în realizarea sa. O altă realizare importantă pentru noi este Tabăra de la Lăpușna, care a devenit proprietatea comunei Ibănești și funcționează. Din 2003, avem o Primărie nouă, iar apoi, am început să investim în Căminele Culturale, în renovarea și dotarea lor, pentru că acestea sunt spațiile în care cetățenii își desfășoară fel de fel de activități.

Rep.: Tabăra de la Lăpușna a fost un proiect greu de dus la bun sfârșit.
Dan Vasile Dumitru: Am făcut eforturi mari, am beneficiat și de sprijin politic, ne-a ajutat foarte mult deputatul Vasile Gliga, ca să o putem prelua. Această tabără a însemnat un simbol pentru Ibănești, în toată țara se știa de Tabăra de la Lăpușna, era păcat să se distrugă. Ministerul a lăsat-o în paragină și de când am preluat-o, în fiecare an am investit câte ceva pentru a o readuce pe linia de plutire. Azi, ea e funcțională și sunt mândru de asta.

Rep.: În trecut, Primăria Ibănești a avut mari probleme financiare. Ați reușit să le depășiți?
Dan Vasile Dumitru: Într-adevăr, au fost experimente pe care le-au făcut unele dintre guvernări, dar până la urmă am rezistat, ne-am menținut pe linia de plutire. Acum, grație unui grant  european de 2,5 milioane de euro am ieșit un pic la liman cu investițiile, pentru că din bugetul propriu era foarte greu să obținem realizări așa de mari.

Rep.: Comuna Ibănești este printre primele locuri din județ în atragerea de finanțări europene.
Dan Vasile Dumitru: Din aproximativ 60 de comune din județ, suntem printre primele opt comune care au reușit să obțină finanțare pe domeniul de infrastructură al satelor. Anul trecut am depus un proiect nou pentru 8,5 kilometri de asfaltări în comună, și doar două comune din zona montană, Ibănești și Gurghiu, care au accesat acest tip de fonduri, pe măsura 72, pe noul program PNDR 2014-2020. Suntem aproape siguri că ele vor fi finanțate. Avem propunere de realizare în fiecare sat al comunei asfaltări de străzi, care însumate, vor reprezenta 8,5 kilometri de drumuri asfaltate, pe lângă cei 4,5 kilometri asfaltați până acum. Încet crește numărul kilometrilor de asfaltări, pentru că drumurile sunt principala doleanță a oamenilor.

Rep.: Proiectul privind înnoirea Planul Urbanistic General este pe rol. În ce stadiu sunteți cu acesta?
Dan Vasile Dumitru: Avem în dezbatere publică noul PUG, în toate satele, un proiect ce se va realiza din bugetul local. Acesta spune ce se va construi și cum se va construi în următorii 10 ani în comună. Este cadrul legal de a da autorizații de construire. Înafara PUG-ului nu se poate construi nimic.

Rep.: La ce se lucrează în comună în acest moment?
Dan Vasile Dumitru: Acum se lucrează la o parte din instituțiile de învățământ: la Ibănești Sat s-au făcut renovări în valoare de 5 miliarde, la Dulcea acoperișul școlii, precum și  noua aducțiune de apă pentru comună, care înseamnă dublarea capacității de furnizare a apei, proiect care este în faza de autorizare a execuției, urmează apoi execuția și trebuie să fac rost de bani indiferent de sursă, fie Minister fie fonduri europene, de unde se poate.

Rep.: Încercați să mulțumiți cât mai mulți cetățeni din comună. Efortul e de necontestat, dar care sunt părerile cetățenilor?
Dan Vasile Dumitru: Sunt cetățeni care înțeleg investițiile care sunt făcute ca atare, dar sunt și persoane care pentru faptul că nu am asfaltat până în fața casei lor, consideră că nu am făcut suficient pentru comună. Trebuie să înțeleagă faptul că nu putem face totul odată și că se lucrează cu câți bani sunt. Fiindcă lucrăm pe proiecte, banii vin pentru anumite distanțe, pentru anumite măsurători. Cu timpul vom realiza lucrări de investiții astfel încât să mulțumim cât mai multă lume. Așa s-a întâmplat și cu canalizarea. Până acum avem 12 kilometri de rețea de canalizare. În următorii patru ani, trebuie să realizăm cel puțin încă 12 kilometri, bineînțeles la costuri mai mici, pentru că de această dată nu trebuie stație de epurare care a costat o bună parte din bani, iar rețelele sunt de capacități mai mici, care deversează în colectorul principal. Pentru această investiție intenționez să accesez fonduri europene prin întocmirea unui proiect, tot pe măsura 72, cu valoare de 1 milion de euro pentru extinderea canalizării.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*