Cum să ajungi la 100 de ani?

Robert MateiAm ales această temă de editorial pentru că „Glasul Văilor” sărbătoreşte în această lună, 100 de ediţii tipărite, o fi mult o fi puţin, nu ştiu, timpul dar cert este că dacă ar fi să fac o comparaţie cu durata vieţii unui om care împlineşte 100 de ani, e foarte complicat. Oamenii de ştiinţă din întrega lume încearcă să găsească antidotul pentru a opri procesul de îmbătrânire de sute de ani, optimiştii spun că nu va mai dura mult până când cercetătorii vor crea o pastilă anti-îmbătrânire. Până în prezent s-au publicat o sumedenie de teorii despre cum poţi să trăieşti 100 de ani, sfaturi care sunt respectate cu sfinţenie de milioane de oameni. Pe de altă parte, un grup de specialişti din Anglia au publicat un studiu al evoluţiei corpului uman până în anul 102.006, din care reiese faptul că până în anul 3000 omul va avea o înălţime medie de 2 metri şi va trăi peste 120 de ani. În urmă cu zece ani, un om de ştiinţă englez explica că în viitor, bărbaţii şi femeile vor suferi mutaţii îngrozitoare. Însă până vom avea omul perfect, care se pare că va trăi pe pământ abia peste 100.000 de ani, am selectat pentru cititorii noştri o teorie incredibil de simplă despre cum poţi să trăieşti un secol, dar care pare cea mai plauzibilă. Pe mine m-a convins teoria care spune că dieta săracă în calorii încetineşte îmbătrânirea. Dovezile pentru acest fenomen surprinzător au fost descoperite încă din anii 30 ai secolului trecut, când specialiştii au observat că şobolanii subnutriţi trăiau cu până la 40% mai mult decât cei hrăniţi foarte bine, scria ziarul “Times” în urmă cu câţiva ani. Aceste rezultate au fost testate ulterior în laborator pe muştele de oţet, pe viermi şi pe maimuţe. Cercetările preliminare în ceea ce-i priveşte pe oameni indică faptul că unii factori ce duc la îmbătrânire, precum nivelul glucozei în sânge, tensiunea arterială şi colesterolul, revin la limitele normale odată cu trecerea la o dietă săracă în calorii. Cercetătorii fac progrese în procesul de înţelegere, la nivel molecular, de ce dieta săracă în calorii încetineşte procesul de îmbătrânire. Aceştia au constatat că resveratrolul (o substanţă care se găseşte în vinul roşu), creşte durata de viaţă a muştelor de oţet. Resveratrolul amplifică acţiunea unei molecule, numite Sirt1, prezentă în toate formele de viaţă şi produsă ca răspuns la stres. “Este asemenea unui serviciu de urgenţă pentru celule, numai că resveratrolul este ca o alarmă falsă” explică specialistul Sinclair. De ce această dietă săracă în calorii încetineşte îmbătrânirea? Înfometarea supune organismul la un stres constant, forţându-l să reziste la un tip de stres mai mare decât cel care produce îmbătrânirea celulelor. E un fel de vaccinare proprie împotriva trecerii timpului. Nu va mai dura mult până când oamenii de ştiinţă vor crea o pastilă anti-îmbătrânire. Totul este ca aceştia să poată crea o formă de resveratrol care să fie uşor absorbită de corp şi care să nu aibă efecte secundare. Această ipoteză mi se pare printre cele mai plauzibile şi în cazul reghinenilor care au trăit 100 de ani şi peste, pentru că toţi care au parcurs un secol de viaţă au avut vieţi complicate ori au fost martori ai Revoluţiei de la 1848, participanţi, prizonieri sau victime colaterale în Cele Două Războaie Mondiale, care au adus cu ele foamete şi lipsă de alimente. Argumente clare care pot demonstra şi în cazul reghinenilor că au avut parte involuntar de diete sărace în calorii şi o mulţime de neajunsuri dar care paradoxal le-a prelungit firul vieţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*