Maestrul FERI la a 92-a aniversare

_MG_3875La 10 iulie 2015 artistul JORGA FRANCISC a împlinit 92 de ani de viaţă. Nu ştiu dacă sunt mulţi sau sunt puţini, dar faţă de optimismul său debordant, faţă de planurile şi dorinţele sale artistice de viitor, ar mai fi nevoie de încă 92 de ani de acum încolo, de multe primăveri şi veri înfloritoare. Această sete nepotolită de creaţie artistică l-a făcut pe maestrul FERI să fie plin de viaţă, să muncească şi să creeze în mod ordonat, zi de zi, constant şi să treacă cu bine chiar cu multă seninătate peste necazurile bătrâneţii. De fapt, nu de puţine ori mi s-a confesat că: „ Dacă în fiecare dimineaţă nu apare un junghi nou, înseamnă că ceva nu e în regulă”! Cu înţelegere şi răbdare, cu multă încredere şi optimism în viaţă, reuşeşte să treacă peste toate şi să-şi proiecteze planuri noi de acţiune, să se dedice cu multă pasiune şevaletului, de unde scoate mereu noi creaţii artistice, care mai de care mai frumoase şi mai interesante.

Picturile sale în ulei pe care le realizează cu multă lejeritate, îşi păstrează acum acelaşi stil inconfundabil realist-impresionist şi indiferent dacă sunt peisaje, flori sau portrete, degajează un anumit parfum deosebit, o anumită căldură şi linişte interioară, un limbaj al culorilor mai domol, încărcat de aerul patriarhal al maestrului.

Deşi a realizat până acum peste 6000 de lucrări în pictură, are totuşi o anumită nemulţumire, o părere de rău, că nu mai are puterea necesară de a ţine în mâini dalta şi ciocanul să adauge la cele peste 200 de statui în lemn, ghips, piatră sau bronz, alte lucrări pe care le are în suflet şi pe care ar da oricât să le poată scoate la lumină. Sculptura a fost de fapt pasiunea sa supremă şi îi pare rău că nu o mai poate continua. Dar viaţa merge mai departe şi de pe şevaletul său vor ieşi în continuare noi şi noi pânze tot mai interesante ce vor alina nostalgia artistului.

Acum, la acest ceas aniversar, mă alătur familiei sale, prietenilor şi cunoscuţilor, dorindu-ţi, dragă maestre FERI, multă sănătate şi putere de muncă şi multe împliniri în creaţia artistică de mare valoare, care te ţin în viaţă spre fericirea tuturor celor care te iubim.

LA MULŢI ANI, MAESTRE   FERI!

 George Tripon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*