Salariaţii Serviciului Asistenţă Socială sprijină persoanele cu dizabilităţi

De la începutul anului 2015 şi până la sfârşitul lunii aprilie, salariaţii Serviciului Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Reghin, au întocmit un număr de 208 anchete sociale, în vederea încadrării în grad de handicap a persoanelor adulte şi a copiilor cu dizabilităţi, precum şi un număr de 175 anchete sociale în vederea acordării de indemnizaţii şi încadrare ca asistenţi personali a persoanelor cu dizabilităţi cu deficienţă funcţională gravă cu asistent personal. Au fost întocmite un număr de 8 anchete sociale în vederea internării persoanelor în centre medico-sociale, centre de îngrijire şi asistenţă. La cererea persoanelor încadrate în grad de dizabilitate s-au eliberat un număr de 8 legitimaţii card pentru posesoarii de autoturisme. Primăria Reghin şi Consiliul Local a avut în primele patru luni a acestui an o activitate bogată în ceea ce priveşte nevoile şi serviciile sociale ale romilor reuşind să constituie la nivelul municipiului Grupul de iniţiative locale, Grupul de lucru local, aprobarea planului local de acţiune privind incluziunea minorităţii rome din municipiu, comunitate etnică, care numără 2600 de suflete declarate la recensământul din 2011. Primăria Reghin a aprobat prin Consiliul Local prelungirea programului „Şcoală după Şcoală” în colaborare cu Fundaţia FAER şi cu Şcoala Gimnazială ,,,Alexandru Ceuşianu” şi ,,Augustin Maior”, pentru anul şcolar 2014-2015. La nivelul Municipiului Reghin, există un expert pentru romi din anul 2007 şi un mediator sanitar din anul 2009.

 

Ce rol are expertul local?

Expertul local pentru romi se ocupă cu medierea, consilierea, îndrumarea membrilor comunitaţii de romi şi pentru aceasta colaborează cu diverse instituţii, planifică activităţi legate de comunitate. Monitorizează intervenţiile făcute în comunitate, în cadrul unei echipe disciplinare, pluridisciplinare sau interdisciplinare, care deserveşte funcţionarea autorităţilor publice locale şi a comunităţii de romi. De aceea, expertul local pentru romi intervine atât în cadrul instituţional, cât şi în comunitate, la nivelul asigurării relaţiei cu diverse servicii specializate: de asistenţă socială, educative, locativă, sănătate, igienă, medicale etc.

 

Ce rol are mediatorul sanitar ?

Mediatorul sanitar oferă sprijin în punerea în legalitate a actelor de identitate şi ajută în accesarea serviiciilor medicale. Realizează medierea relaţiei dintre beneficiarii de etnie romă şi medicii de familie, informare asupra necesităţii vaccinărilor, utilizării tratamentului medicamentuos şi a posibilelor reacţii adverse, precum şi asupra igienei personale, educarea mamelor pentru măsurarea temperaturii intrarectale la sugari, informare asupra bolilor cu transmitere sexuală şi de orientare spre cabinetul de planning familial. În atribuţiile mediatorului mai intră şi informarea romilor asupra igienei locuinţei şi evitarea expunerii la temperaturi scăzute, informarea cu privire la prevenirea contactării virusurilor gripale, hepatice, izolarea persoanelor care suferă de boli contagioase şi nu în ultimul rând informarea cu privire la prezentarea la medic în cel mai scurt timp după primele simptome ale bolii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*