Alexandru Pentru Frătean „Capitalul uman din România: șansa dezvoltării prin finanțări europene!”

alexandru-petru_frateanLansarea cu câteva zile în urmă a Programului Operațional Capital Uman 2014-2020 îmi oferă oportunitatea de a readuce în atenție importanța accesării și utilizării eficiente a banilor europeni, de data aceasta cu referire directă la investiția în oameni, un subiect de care mă simt direct legat prin prisma experienței și a responsabilității pe care am avut-o vis-a-vis de implementarea în România a Programului Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, predecesorul programului de astăzi Capital Uman, pe care l-am coordonat din poziția de secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei și Protecției sociale.

Ar trebui să fim cu toții conștienți că resursele umane reprezintă forța fundamentală a dezvoltării unei țări, iar de capitalul uman depind avuția noastră și avuția generațiilor viitoare. Noi, social-democrații, am înțeles să punem oamenii înainte de toate, iar politica guvernamentală de astăzi are prioritate, care se reflectă în măsurile luate, fie că vorbim de reducerea TVA, de mărirea pensiilor, a salariilor sau de investițiile în infrastructură, educație și sănătate.

Iată că acum avem șansa utilizării unei alocări financiare de 4,3 miliarde de euro prin PO Capital Uman, în 3 domenii socio-economice cheie: ocuparea – cu accent pe calitatea şi durabilitatea locurilor de muncă, pe mobilitatea şi adaptabilitatea lucrătorilor, incluziunea socială – în special a comunităţilor marginalizate şi a grupurile vulnerabile, în vederea creşterii nivelului de dezvoltare socio-economică şi depăşirii barierelor determinate de discriminare și educaţia şi formarea profesională – pentru dobândirea de competenţe în acord cu cerinţele pieţei muncii şi principiului învăţării pe parcursul întregii vieţi.

Orientarea spre rezultate este principiul fundamental al construcției financiare 2014-2020, de aceea subliniez necesitatea proiectării încă de acum a unor idei de proiecte și parteneriate între beneficiarii potențiali, care să funcționeze în condiții de eficiență, dar și de eficacitate. Avem șansa ca, folosind și acești bani să îmbunătățim situația de pe piața muncii, să creștem nivelul de competențe al populației, calitatea serviciilor sociale, în ansamblu, nivelul de bunăstare al cetăţenilor. Așadar, să fim pregătiți să fructificăm această șansă!

Senator PSD,

Alexandru – Petru Frătean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*